2014年6月6日 星期五

伊朗十天跟團遊(D7-D10)

 D7
伊斯法罕Isfahan>伊瑪目廣場Naghsh-e-Jahan Square>伊瑪目清真寺Imam Mosque>羅德菲拉清真寺Sheikh Loffollah Mosque>阿里卡普宮Ali Ghapu Palace>伊斯法罕巴扎Isfahan Bazaar>八重天宮Hasht Behesht Palace> 伊瑪目廣場夜景


早餐後先到伊瑪目廣場,一落車就見班穿校服嘅可愛小女生黎參觀。

廣場上不缺浪漫馬車,唔知係咪排隊輪流接生意呢?

車夫趁空檔餵馬,哈!厘個方法,省力衛生。

伊瑪目廣場(1598落成)規模僅次於天安門廣場,四周有多座重要建築,多係薩非王朝時興建,以前叫國王廣場,革命後(1979)改稱伊瑪目廣場。





廣場上女生在素描

伊瑪目清真寺(1611-1629落成)係一座宏大豪華建築,當年屬皇家清真寺。

伊瑪目清真寺入口,兩座宣禮塔加上蜂窩圓頂,非常醒目。

進門所見,都係鑲滿華麗瓷磚嘅拱廊,有新有舊,相信建築受持續保養,非常完整漂亮。





進入禮拜廳,裏面好大,劃分多區,感覺四通八達(死在我係路盲呢)


牆邊腳下堆滿地毯,供信眾禮拜之用。



禮拜廳有多度門可出入內庭




禮拜廳內有專人把守,從下向上望見有不少房間。


大禮拜廳拱頂下有個方形黑地磚,據講,企喺度講野,聲音擴至全廳,且產生七次回音。

進入內庭,四周龕形門樓,非常壯觀。

美輪美奐嘅拱廊

內庭廣場


又到另一個廳


一般係石磚舖地,舉行禮拜時會舖上地毯,而厘度舖左藍色地磚,中間仲有個精美瓷磚徵號。



整座清真寺似八陣圖,厘度係個露天小花園,同樣精工。

每條柱腳都有石雕


之後,我地到就近嘅羅德菲拉清真寺(1603-1618落成),佢係薩菲王朝家眷專用清真寺。


入口雖唔見高聳嘅宣禮塔,但華麗不比伊瑪目清真寺遜色。

透光作用的石雕通花窗外觀

只係入口拱廊已經令人驚艷,尤其佢嘅石雕通花窗。


入到禮拜廳更令人讚嘆,全舖砌上華麗圖案嘅瓷磚,可說係無空白處。

龕形設計加上藍色滾邊,顯得格外精緻。

大圓頂四周係石雕通花窗,有別於彩窗嘅絢麗,顯得細膩而低調。



地上除左地磚外,四周仲有唔少通窿嘅地磚,厘D係降溫系統,估佢下面係水池/水道。


波斯嘅瓷磚用色主要只有藍綠黃白四色,已足夠表現其華麗細緻,望住厘D建築藝術,相信無人不被感動,真係唔捨得走!

不過都係要離開啦!雖然設置照明唔多,仍感金碧輝煌。

遊伊瑪目廣場可以從早到晚,因為四周有唔少皇家建築都係藝術精品,全被納入世界文化遺產,加上日夜景,一日唔多啦!

跟住我地又到阿里卡普宮(1606),厘座七層高嘅建築曾係薩菲王朝招待外國使節之用。




一進門已經係兩層高嘅大圓頂同龕形設計,好有氣派。


螺旋形樓梯瓷磚保養得好好


經過歷史上多次蹂躪,能夠保留完整建築已屬難得

除左可以睇到波斯時期裝飾輪廓外厘度嘅陽台係俯瞰廣場最佳觀景台,由於損壞嚴重,正在維修中。

18條柱支撑嘅陽台俯瞰廣場


陽台內嘅大廳,估計已完成維修,棕色嘅色調,房頂及牆壁同樣一絲不苟。







趁陽台嘅人散去,拿拿淋出去影埋D壁畫,雖然未修復,但色彩仍鮮明。





通六樓嘅梯級未舖瓷磚(估尚要等維修),不過牆上殘餘嘅牆畫清晰可見。


六樓係招待貴賓嘅地方,最大嘅房間同音樂廳都喺厘層。

音樂廳無論係蜂窩圓頂或牆壁,都有樂器形鏤空設計,據講可減少回音,提高音效;音樂表現時,男女貴賓分隔而坐,樂師喺小閣樓上嘅拱門前面向貴賓演奏。



返落去時,間中無人,可以影下梯級嘅彩瓷磚。



跟住導遊俾時間我地逛伊斯法罕巴扎,厘度係中東最古老同最大嘅巴扎之一。

好有波斯風味嘅火水燈

好似我兒時嘅火水爐,唔知厘D係咪豪華版火水爐,真係想買個返香港。

厘D唔係地毯(地毯邊有咁平呀),係地毯型錢包。

巴扎嘅歷史可追溯到11世紀,目前仍保持波斯嘅傳統建築。


午膳餐廳




估計係祝賀用嘅花牌卦!

之後就參觀八重天宮(1669),係薩非王朝波斯王子嘅居所,建築亦是極盡豪華,雖然如今好多裝飾已不在,從輪廓可以想象當時嘅璀燦。
宮前嘅大水池

建築風格充滿波斯色彩

側面嘅窗戶設計,兼作陽台,頗精緻。

抬頭可以睇到牆壁有類似阿里卡普宮音樂廳嘅鏤空設計。

入門大廳中央有一水池

華麗嘅蜂窩大圓頂保養得好好

可見圓頂與頂層相通


每個廳嘅設計用色不同,相同嘅都有蜂窩圓頂。






我地一共參觀左四個廳,雖然牆身有D破舊,可以睇到昔日滿佈壁畫。




八重天宮花園,樹木婆娑。


為方便欣賞伊瑪目廣場夜景,我地又返回廣場附近晚膳,厘個時候羅德菲拉清真寺同阿里卡普宮已關門。

本來企滿人嘅阿里卡普宮陽台當然無人啦!正好影相。

厘間形似古董店,貨品都富波斯風格,好精緻。


厘D糖係伊朗人飲茶時常用嘅

晚膳餐廳就喺廣場上

門口嘅餐牌

入門即被幾個巨壺吸引

餐廳裝飾豪華,具波斯風格。







飯後欣賞廣場上嘅夜景

雖然伊瑪目清真寺仍開放,但照明較暗,感覺都係日間較靚。


廣場上嘅阿里卡普宮






D7 完







D8
伊斯法罕Isfahan>卡尚Kashan>布魯傑爾迪古宅Borujerdi House>費恩國王庭園Fin Garden>德黑蘭Tehran


早餐後離伊斯法罕往卡尚,兩個多小時就到布魯傑爾迪古宅(1857),雖然只有百多年歷史,古宅建築耗時18年,工匠150人,具濃厚波斯風格。
往卡尚途經風景漂亮


卡尚途經所見




前面兩座錐形建築,應該係冰窖。


布魯傑爾迪古宅入口,已見蜂巢半圓頂,仲有植物同獵獸浮雕。




入門雖係個接待小廳(而家改為售票處),圓頂仍建築細緻,有不少獵獸圖。


穿過小門,門扣同樣分男女使用。



以為小門後係大型建築,意外地係條曲折窄巷,有易守難攻之勢。

過左小巷,豁然開朗,係典型波斯嘅豪華建築,中央有大水池,長井形建築,頭尾門樓被升高,地台下鏤空處係通風系統。


石雕異常精細



進入大廳,有進入劇場嘅感覺。

蜂巢大圓頂唔少得

二樓有多個拱門同壁畫,半圓頂更顯瑰麗,仲係有D似舞台。



地面層厘個半人高嘅凹形建築更似舞台


頂上嘅華麗浮雕好有立體感

面對舞台嘅有多個玻璃窗木門,係房間/偏廳,房門下仲設有通風系統,其實古宅共有三座風塔,從進入水池花園,已睇到建築加設不少通風系統。

話佢整體建築雕樑畫楝一D都不為過


石雕好有森林氣息,唔係植物,就係獸獸格鬥或獵獸圖。



門後嘅房間/偏廳,精緻程度,同樣嘆為觀止。




跟住再落地庫及冰窖,竟然無想象中嘅黑暗侷促,可見建築非常重視取光及通風,通風系統遍佈全屋。




厘度係冰窖,昔日房間內堆滿冰塊。

宅內有多個內庭


飲水器

隨處可見嘅小水池,除觀賞,當然亦用作降溫啦!

離開古宅,錐形尖頂嘅下面就係冰窖。

之後,參觀費恩國王庭園(1590),佢係同類王宮中保存得最好嘅;由於卡尚處於沙漠帶,庭園又以珍貴嘅水為題,當然有波斯天堂美譽啦!
費恩國王庭園城牆及售票處


遊覽馬車最襯王宮啦!

豪宅前置水池係波斯期指定建築,費恩庭園再有加長版嘅噴泉,藍色池底瓷磚更感冰涼。


加長版噴泉一直橫貫前庭建築及花園,再延伸到豪華版嘅涼亭~薩法維亭,對沙漠黎講仲唔係天堂咩!







有樹蔭、有波斯地毯舖墊嘅坐床、有飲用水(右邊),仲有清涼池水浸腳,仲唔係天堂咩!(我都想喺度嘆番半日呀)


穿過薩法維亭,直到後庭另一座建築,都離唔開噴泉,完全合乎以水為題嘅庭園



室內有簡單彩窗

如果繞庭園一周,發覺加長版水池如小河般,繞庭園每個角落而流。



不但庭園設計出色,王室喺度仲可享受土耳其浴,旁邊就係博物館入口。






午膳於途中酒店餐廳


飯後向德黑蘭進發,途中所見。

途中休息站




途經鹽湖

山上寫有<真主萬歲>


德黑蘭一景

仍在興建中嘅高美尼墓

在德黑蘭可見更多嘅政治領袖宣傳  (我估唔係商業廣告卦)



到達德黑蘭,開始嚴重塞車,睇下!伊朗嘅私家車九乘係白色嘅。


似係經文

建築物外牆嘅壁畫


途經所見



伊朗烤餅

市中心所見


市中心嘅戲院

晚膳餐廳

厘個薯仔牛肉既係湯,亦係餸,先將湯倒出,再將肉同薯仔搗碎,再混入湯中配烤餅一齊食。



其他都係傳統伊朗餐





D8 完






D9D10
德黑蘭Tehran>古列斯坦皇宮Golestan Palace>阿扎迪自由紀念塔Azadi Tower>皇家珠寶博物館Jewels Museum>塔基利廣場Tajrish Square>塔基利清真寺Tajrish Mosque>德克蘭國際機場>多哈>香港


今日係行程尾聲,不過仍然精彩,當然要食左早餐先再講啦!


尋晚住嘅酒店

咦!厘D壁畫好有中國feel喎!


汽車隧道口鑲滿瓷磚圖案


黎到古列斯坦皇宮(1865),又稱玫瑰宮,係德黑蘭最古老嘅歷史遺蹟,主建築要追溯到薩非王朝,後來愷加王朝(1796)定都德黑蘭並繼續擴建,目前有七座建築,巴列維父子都曾喺度舉行加冕。
波斯王宮嘅指定建築,宮前必有水池。

好多學生由老師帶領參觀

厘種兩層王宮建築模式,已經參觀過唔少,厘度牆上瓷磚畫使用黃色較多。



明鏡廳四周鑲鏡,顯出豪華氣派,中間係大理石王座(1806),歷代國王加冕嘅地方。

大理石王座上下四周有不同人物嘅雕像,前面台階面似係龍雕。

前廳簷下整齊嘅方形瓷磚全係花朵,且塊塊不同。


卡里姆汗閣係納塞爾丁‧沙最喜愛嘅門廊,無論牆壁拱頂嘅瓷磚拼砌/瓷磚畫,都非常細緻漂亮。

大理石王座


王座旁係大理石噴泉


整個門廊既係紀念館,亦係王陵,納塞爾丁‧沙對門廊嘅喜愛程度,甚至死後都要葬喺度。




牆上瓷磚係歷代國王畫像



前面嘅龕形壁上嘅馬賽克亦係好靚,且幅幅不同,可惜時間緊逼,無法一一細賞啦!

覲見廳嘅外型雖然普通,但外牆馬賽克好有伊朗風格。



正門入口牆磚舖砌細緻,細心睇,門牆兩邊仲有磚雕,花式與大門鑄嘅銅花相對應。


覲見廳內禁影相,我地唯有喺門外zoom入去,裏面牆上以碎鏡鑲滿圖案,閃爍輝煌,與門外嘅低調成強烈對比(D似禾桿冚珍珠)


睇左咁多伊朗建築,佢地嘅鑲鏡裝飾技術,可說發揮到極致。

卡里姆汗閣外觀

覲見廳外觀

據知風塔宮、太陽宮及覲見廳需獨立門票(跟團就係咁,想睇都無時間),我地只參觀最豪華嘅覲見廳,厘座只見牆角有Souvenir Shop嘅牌,大門嘅波斯文唔知寫咩!

車上所見漂亮建築



大街上公車站

成街的士,德黑蘭嘅的士都幾多人坐架。

TOWHID地鐵站

我地往自由紀念塔途中,離遠已睇到插滿國旗嘅大公園,估係到達啦!

厘D波斯文唔知寫乜

阿扎迪自由紀念塔(1971)原名係沙希亞德塔/國王紀念塔,為紀念波斯帝國建國2500年而建,1979年伊朗發生伊斯蘭革命,成功推翻巴烈維王朝後,改名為自由塔,每年國慶閱兵都在此舉行。

厘座灰白色嘅塔由2500塊大理石建成(紀念波斯帝國建國2500)

塔嘅另一面可欣賞雪峰

細賞自由塔,四周植有燦爛花朵。




之後,驅車往午膳,途中街景。




厘度近機場,估佢係機場指揮塔啦!

德黑蘭市內種有好多樹,伊朗少雨水,佢地用水渠方式灌溉樹木。


午膳餐廳



厘兩碟算係配菜,左邊嘅類似鹹菜,中間係生洋蔥。右邊類似饟嘅主食,當然亦有米飯啦!一般可選雞或魚,間中有羊,牛較少。



餐後途中所見


目的係去參觀皇家珠寶博物館,因為來去匆匆,落車後又要行去,只在車上影到博物館外觀咋!進博物館需經嚴格安檢,不能帶袋戴帽,更嚴禁帶相機及拍照;進入博物館似入個夾萬,裏面燈光昏暗,不過珠寶首飾多到令人咋舌!嚴禁影相下,反而專心欣賞目不暇及嘅珍品,以為可以上網再睇啦!點知九牛一毛都無呀!太可惜啦!

慕尼黑嘅消防局

之後,我地黎到市中心嘅塔基利廣場,附近有街市,都係本地人嘅日常生活。

TAJRISH地鐵站,由於係市中心,人流非常多。

厘座係塔基利清真寺,頗宏偉,入去Lu

未入得住,一定要裝好身先,首先向佢地借件Chador著好先入得,有朋友對穿Chador嘅心得,係在外加腰帶,咁就唔會流流甩,但伊朗禁忌多,且參觀短暫,我就無試啦!

基本上唔可以帶帽,為免又要拎多樣,咪側側膊囉!因為天氣熱,為通風,我試過喺街先帶帽,後披頭巾,進廁所時被當地人禮貌地為我更正,叫我先披巾,後帶帽(當然係身體語言),不過,只要唔太違規,佢地對遊客都好友善同熱情嘅!

又係男女分開嘅,不過兩邊大致相約,因為伊朗女仕在沒男仕陪同下,盡量唔好影佢地,且祈禱廳最靚係上半部,都係將鏡頭向上好D。

伊朗嘅碎鏡舖砌真係令人驚嘆!


廣場嘅牌坊

水渠蓋

此刻,行程算係完滿結束,驅車往機場途中,難得一見,竟出現美國總統奧巴瑪肖像。

伊朗嘅公車,女仕都可以坐,不過必需坐後邊,即使有男伴亦然。

唔好睇伊朗女仕出街都著到黑沉沉,其實佢地嘅時裝及美容都大有市場,喺屋企佢地會著時裝,甚至在侶伴前穿著性感,佢地亦流行整容,喺街上見好多女仕鼻上貼膠布,就係整細個鼻。

熱情嘅伊朗人,就算旅巴經過,都會向遊客打招呼。

到機場已天黑,經多哈轉機翌日安抵香港。








伊朗十天行程完滿結束,多謝到訪。


伊朗十天跟團遊D1-D3

伊朗十天跟團遊D4-D6