D7
伊斯法罕Isfahan>伊瑪目廣場Naghsh-e-Jahan Square>伊瑪目清真寺Imam Mosque>羅德菲拉清真寺Sheikh Loffollah Mosque>阿里卡普宮Ali Ghapu Palace>伊斯法罕巴扎Isfahan Bazaar>八重天宮Hasht Behesht Palace> 伊瑪目廣場夜景
早餐後先到伊瑪目廣場,一落車就見班穿校服嘅可愛小女生黎參觀。
廣場上不缺浪漫馬車,唔知係咪排隊輪流接生意呢?
車夫趁空檔餵馬,哈!厘個方法,省力衛生。
伊瑪目廣場(1598落成)規模僅次於天安門廣場,四周有多座重要建築,多係薩非王朝時興建,以前叫國王廣場,革命後(1979)改稱伊瑪目廣場。
廣場上女生在素描
伊瑪目清真寺(1611-1629落成)係一座宏大豪華建築,當年屬皇家清真寺。
伊瑪目清真寺入口,兩座宣禮塔加上蜂窩圓頂,非常醒目。
進門所見,都係鑲滿華麗瓷磚嘅拱廊,有新有舊,相信建築受持續保養,非常完整漂亮。
進入禮拜廳,裏面好大,劃分多區,感覺四通八達(死在我係路盲呢)。
牆邊腳下堆滿地毯,供信眾禮拜之用。
禮拜廳有多度門可出入內庭
禮拜廳內有專人把守,從下向上望見有不少房間。
大禮拜廳拱頂下有個方形黑地磚,據講,企喺度講野,聲音擴至全廳,且產生七次回音。
進入內庭,四周龕形門樓,非常壯觀。
美輪美奐嘅拱廊
內庭廣場
又到另一個廳
每條柱腳都有石雕
之後,我地到就近嘅羅德菲拉清真寺(1603-1618落成),佢係薩菲王朝家眷專用清真寺。
入口雖唔見高聳嘅宣禮塔,但華麗不比伊瑪目清真寺遜色。
透光作用的石雕通花窗外觀
只係入口拱廊已經令人驚艷,尤其佢嘅石雕通花窗。
入到禮拜廳更令人讚嘆,全舖砌上華麗圖案嘅瓷磚,可說係無空白處。
之後,我地到就近嘅羅德菲拉清真寺(1603-1618落成),佢係薩菲王朝家眷專用清真寺。
入口雖唔見高聳嘅宣禮塔,但華麗不比伊瑪目清真寺遜色。
透光作用的石雕通花窗外觀
只係入口拱廊已經令人驚艷,尤其佢嘅石雕通花窗。
入到禮拜廳更令人讚嘆,全舖砌上華麗圖案嘅瓷磚,可說係無空白處。
龕形設計加上藍色滾邊,顯得格外精緻。
大圓頂四周係石雕通花窗,有別於彩窗嘅絢麗,顯得細膩而低調。
地上除左地磚外,四周仲有唔少通窿嘅地磚,厘D係降溫系統,估佢下面係水池/水道。
波斯嘅瓷磚用色主要只有藍綠黃白四色,已足夠表現其華麗細緻,望住厘D建築藝術,相信無人不被感動,真係唔捨得走!
不過都係要離開啦!雖然設置照明唔多,仍感金碧輝煌。
遊伊瑪目廣場可以從早到晚,因為四周有唔少皇家建築都係藝術精品,全被納入世界文化遺產,加上日夜景,一日唔多啦!
跟住我地又到阿里卡普宮(1606),厘座七層高嘅建築曾係薩菲王朝招待外國使節之用。
一進門已經係兩層高嘅大圓頂同龕形設計,好有氣派。
大圓頂四周係石雕通花窗,有別於彩窗嘅絢麗,顯得細膩而低調。
地上除左地磚外,四周仲有唔少通窿嘅地磚,厘D係降溫系統,估佢下面係水池/水道。
波斯嘅瓷磚用色主要只有藍綠黃白四色,已足夠表現其華麗細緻,望住厘D建築藝術,相信無人不被感動,真係唔捨得走!
不過都係要離開啦!雖然設置照明唔多,仍感金碧輝煌。
遊伊瑪目廣場可以從早到晚,因為四周有唔少皇家建築都係藝術精品,全被納入世界文化遺產,加上日夜景,一日唔多啦!
跟住我地又到阿里卡普宮(1606),厘座七層高嘅建築曾係薩菲王朝招待外國使節之用。
一進門已經係兩層高嘅大圓頂同龕形設計,好有氣派。
在18條柱支撑嘅陽台俯瞰廣場
陽台內嘅大廳,估計已完成維修,棕色嘅色調,房頂及牆壁同樣一絲不苟。
趁陽台嘅人散去,拿拿淋出去影埋D壁畫,雖然未修復,但色彩仍鮮明。
通六樓嘅梯級未舖瓷磚(估尚要等維修),不過牆上殘餘嘅牆畫清晰可見。
六樓係招待貴賓嘅地方,最大嘅房間同音樂廳都喺厘層。
音樂廳無論係蜂窩圓頂或牆壁,都有樂器形鏤空設計,據講可減少回音,提高音效;音樂表現時,男女貴賓分隔而坐,樂師喺小閣樓上嘅拱門前面向貴賓演奏。
返落去時,間中無人,可以影下梯級嘅彩瓷磚。
跟住導遊俾時間我地逛伊斯法罕巴扎,厘度係中東最古老同最大嘅巴扎之一。
好有波斯風味嘅火水燈
好似我兒時嘅火水爐,唔知厘D係咪豪華版火水爐,真係想買個返香港。
厘D唔係地毯(地毯邊有咁平呀),係地毯型錢包。
巴扎嘅歷史可追溯到11世紀,目前仍保持波斯嘅傳統建築。
午膳餐廳
估計係祝賀用嘅花牌卦!
之後就參觀八重天宮(1669),係薩非王朝波斯王子嘅居所,建築亦是極盡豪華,雖然如今好多裝飾已不在,從輪廓可以想象當時嘅璀燦。
宮前嘅大水池
建築風格充滿波斯色彩
側面嘅窗戶設計,兼作陽台,頗精緻。
抬頭可以睇到牆壁有類似阿里卡普宮音樂廳嘅鏤空設計。
入門大廳中央有一水池
華麗嘅蜂窩大圓頂保養得好好
可見圓頂與頂層相通
每個廳嘅設計用色不同,相同嘅都有蜂窩圓頂。
我地一共參觀左四個廳,雖然牆身有D破舊,可以睇到昔日滿佈壁畫。
八重天宮花園,樹木婆娑。
陽台內嘅大廳,估計已完成維修,棕色嘅色調,房頂及牆壁同樣一絲不苟。
趁陽台嘅人散去,拿拿淋出去影埋D壁畫,雖然未修復,但色彩仍鮮明。
通六樓嘅梯級未舖瓷磚(估尚要等維修),不過牆上殘餘嘅牆畫清晰可見。
六樓係招待貴賓嘅地方,最大嘅房間同音樂廳都喺厘層。
音樂廳無論係蜂窩圓頂或牆壁,都有樂器形鏤空設計,據講可減少回音,提高音效;音樂表現時,男女貴賓分隔而坐,樂師喺小閣樓上嘅拱門前面向貴賓演奏。
返落去時,間中無人,可以影下梯級嘅彩瓷磚。
跟住導遊俾時間我地逛伊斯法罕巴扎,厘度係中東最古老同最大嘅巴扎之一。
好似我兒時嘅火水爐,唔知厘D係咪豪華版火水爐,真係想買個返香港。
厘D唔係地毯(地毯邊有咁平呀),係地毯型錢包。
巴扎嘅歷史可追溯到11世紀,目前仍保持波斯嘅傳統建築。
午膳餐廳
估計係祝賀用嘅花牌卦!
之後就參觀八重天宮(1669),係薩非王朝波斯王子嘅居所,建築亦是極盡豪華,雖然如今好多裝飾已不在,從輪廓可以想象當時嘅璀燦。
宮前嘅大水池
建築風格充滿波斯色彩
側面嘅窗戶設計,兼作陽台,頗精緻。
抬頭可以睇到牆壁有類似阿里卡普宮音樂廳嘅鏤空設計。
入門大廳中央有一水池
華麗嘅蜂窩大圓頂保養得好好
每個廳嘅設計用色不同,相同嘅都有蜂窩圓頂。
我地一共參觀左四個廳,雖然牆身有D破舊,可以睇到昔日滿佈壁畫。
八重天宮花園,樹木婆娑。
厘間形似古董店,貨品都富波斯風格,好精緻。
厘D糖係伊朗人飲茶時常用嘅
晚膳餐廳就喺廣場上
門口嘅餐牌
入門即被幾個巨壺吸引
餐廳裝飾豪華,具波斯風格。
飯後欣賞廣場上嘅夜景
雖然伊瑪目清真寺仍開放,但照明較暗,感覺都係日間較靚。
廣場上嘅阿里卡普宮
D7 完
厘D糖係伊朗人飲茶時常用嘅
晚膳餐廳就喺廣場上
門口嘅餐牌
入門即被幾個巨壺吸引
餐廳裝飾豪華,具波斯風格。
飯後欣賞廣場上嘅夜景
雖然伊瑪目清真寺仍開放,但照明較暗,感覺都係日間較靚。
廣場上嘅阿里卡普宮
D7 完
D8
伊斯法罕Isfahan>卡尚Kashan>布魯傑爾迪古宅Borujerdi House>費恩國王庭園Fin Garden>德黑蘭Tehran
伊斯法罕Isfahan>卡尚Kashan>布魯傑爾迪古宅Borujerdi House>費恩國王庭園Fin Garden>德黑蘭Tehran
早餐後離伊斯法罕往卡尚,兩個多小時就到布魯傑爾迪古宅(1857),雖然只有百多年歷史,古宅建築耗時18年,工匠150人,具濃厚波斯風格。
往卡尚途經風景漂亮
卡尚途經所見
前面兩座錐形建築,應該係冰窖。
布魯傑爾迪古宅入口,已見蜂巢半圓頂,仲有植物同獵獸浮雕。
入門雖係個接待小廳(而家改為售票處),圓頂仍建築細緻,有不少獵獸圖。
穿過小門,門扣同樣分男女使用。
以為小門後係大型建築,意外地係條曲折窄巷,有易守難攻之勢。
過左小巷,豁然開朗,係典型波斯嘅豪華建築,中央有大水池,長井形建築,頭尾門樓被升高,地台下鏤空處係通風系統。
石雕異常精細
進入大廳,有進入劇場嘅感覺。
蜂巢大圓頂唔少得
二樓有多個拱門同壁畫,半圓頂更顯瑰麗,仲係有D似舞台。
地面層厘個半人高嘅凹形建築更似舞台
頂上嘅華麗浮雕好有立體感
面對舞台嘅有多個玻璃窗木門,係房間/偏廳,房門下仲設有通風系統,其實古宅共有三座風塔,從進入水池花園,已睇到建築加設不少通風系統。
話佢整體建築雕樑畫楝一D都不為過
門後嘅房間/偏廳,精緻程度,同樣嘆為觀止。

跟住再落地庫及冰窖,竟然無想象中嘅黑暗侷促,可見建築非常重視取光及通風,通風系統遍佈全屋。
宅內有多個內庭
飲水器
隨處可見嘅小水池,除觀賞,當然亦用作降溫啦!
離開古宅,錐形尖頂嘅下面就係冰窖。
之後,參觀費恩國王庭園(1590),佢係同類王宮中保存得最好嘅;由於卡尚處於沙漠帶,庭園又以珍貴嘅水為題,當然有波斯天堂美譽啦!
費恩國王庭園城牆及售票處
遊覽馬車最襯王宮啦!
豪宅前置水池係波斯期指定建築,費恩庭園再有加長版嘅噴泉,藍色池底瓷磚更感冰涼。
加長版噴泉一直橫貫前庭建築及花園,再延伸到豪華版嘅涼亭~薩法維亭,對沙漠黎講仲唔係天堂咩!
有樹蔭、有波斯地毯舖墊嘅坐床、有飲用水(右邊),仲有清涼池水浸腳,仲唔係天堂咩!(我都想喺度嘆番半日呀)
穿過薩法維亭,直到後庭另一座建築,都離唔開噴泉,完全合乎以水為題嘅庭園。
飲水器
隨處可見嘅小水池,除觀賞,當然亦用作降溫啦!
離開古宅,錐形尖頂嘅下面就係冰窖。
之後,參觀費恩國王庭園(1590),佢係同類王宮中保存得最好嘅;由於卡尚處於沙漠帶,庭園又以珍貴嘅水為題,當然有波斯天堂美譽啦!
費恩國王庭園城牆及售票處
遊覽馬車最襯王宮啦!
豪宅前置水池係波斯期指定建築,費恩庭園再有加長版嘅噴泉,藍色池底瓷磚更感冰涼。
加長版噴泉一直橫貫前庭建築及花園,再延伸到豪華版嘅涼亭~薩法維亭,對沙漠黎講仲唔係天堂咩!
有樹蔭、有波斯地毯舖墊嘅坐床、有飲用水(右邊),仲有清涼池水浸腳,仲唔係天堂咩!(我都想喺度嘆番半日呀)
穿過薩法維亭,直到後庭另一座建築,都離唔開噴泉,完全合乎以水為題嘅庭園。
室內有簡單彩窗
如果繞庭園一周,發覺加長版水池如小河般,繞庭園每個角落而流。
午膳於途中酒店餐廳
飯後向德黑蘭進發,途中所見。
途中休息站
途經鹽湖
山上寫有<真主萬歲>
德黑蘭一景
仍在興建中嘅高美尼墓
在德黑蘭可見更多嘅政治領袖宣傳 (我估唔係商業廣告卦)
到達德黑蘭,開始嚴重塞車,睇下!伊朗嘅私家車九乘係白色嘅。
似係經文
建築物外牆嘅壁畫
途經所見
伊朗烤餅
市中心所見
晚膳餐廳
厘個薯仔牛肉既係湯,亦係餸,先將湯倒出,再將肉同薯仔搗碎,再混入湯中配烤餅一齊食。
其他都係傳統伊朗餐
D8 完
D9&D10
德黑蘭Tehran>古列斯坦皇宮Golestan Palace>阿扎迪自由紀念塔Azadi Tower>皇家珠寶博物館Jewels Museum>塔基利廣場Tajrish Square>塔基利清真寺Tajrish Mosque>德克蘭國際機場>多哈>香港
德黑蘭Tehran>古列斯坦皇宮Golestan Palace>阿扎迪自由紀念塔Azadi Tower>皇家珠寶博物館Jewels Museum>塔基利廣場Tajrish Square>塔基利清真寺Tajrish Mosque>德克蘭國際機場>多哈>香港
今日係行程尾聲,不過仍然精彩,當然要食左早餐先再講啦!
尋晚住嘅酒店
咦!厘D壁畫好有中國feel喎!
汽車隧道口鑲滿瓷磚圖案
黎到古列斯坦皇宮(1865),又稱玫瑰宮,係德黑蘭最古老嘅歷史遺蹟,主建築要追溯到薩非王朝,後來愷加王朝(1796)定都德黑蘭並繼續擴建,目前有七座建築,巴列維父子都曾喺度舉行加冕。
波斯王宮嘅指定建築,宮前必有水池。
好多學生由老師帶領參觀
厘種兩層王宮建築模式,已經參觀過唔少,厘度牆上瓷磚畫使用黃色較多。
明鏡廳四周鑲鏡,顯出豪華氣派,中間係大理石王座(1806),歷代國王加冕嘅地方。
大理石王座上下四周有不同人物嘅雕像,前面台階面似係龍雕。
卡里姆汗閣係納塞爾丁‧沙最喜愛嘅門廊,無論牆壁拱頂嘅瓷磚拼砌/瓷磚畫,都非常細緻漂亮。
大理石王座
王座旁係大理石噴泉
整個門廊既係紀念館,亦係王陵,納塞爾丁‧沙對門廊嘅喜愛程度,甚至死後都要葬喺度。
牆上瓷磚係歷代國王畫像
前面嘅龕形壁上嘅馬賽克亦係好靚,且幅幅不同,可惜時間緊逼,無法一一細賞啦!
覲見廳嘅外型雖然普通,但外牆馬賽克好有伊朗風格。
正門入口牆磚舖砌細緻,細心睇,門牆兩邊仲有磚雕,花式與大門鑄嘅銅花相對應。
覲見廳內禁影相,我地唯有喺門外zoom入去,裏面牆上以碎鏡鑲滿圖案,閃爍輝煌,與門外嘅低調成強烈對比(有D似禾桿冚珍珠)。
卡里姆汗閣外觀
覲見廳外觀
據知風塔宮、太陽宮及覲見廳需獨立門票(跟團就係咁,想睇都無時間),我地只參觀最豪華嘅覲見廳,厘座只見牆角有Souvenir Shop嘅牌,大門嘅波斯文唔知寫咩!
車上所見漂亮建築
大街上公車站
成街的士,德黑蘭嘅的士都幾多人坐架。
TOWHID地鐵站
我地往自由紀念塔途中,離遠已睇到插滿國旗嘅大公園,估係到達啦!
厘D波斯文唔知寫乜
阿扎迪自由紀念塔(1971)原名係沙希亞德塔/國王紀念塔,為紀念波斯帝國建國2500年而建,1979年伊朗發生伊斯蘭革命,成功推翻巴烈維王朝後,改名為自由塔,每年國慶閱兵都在此舉行。
厘座灰白色嘅塔由2500塊大理石建成(紀念波斯帝國建國2500年)
塔嘅另一面可欣賞雪峰
細賞自由塔,四周植有燦爛花朵。
之後,驅車往午膳,途中街景。
厘度近機場,估佢係機場指揮塔啦!
德黑蘭市內種有好多樹,伊朗少雨水,佢地用水渠方式灌溉樹木。
午膳餐廳
厘兩碟算係配菜,左邊嘅類似鹹菜,中間係生洋蔥。右邊類似饟嘅主食,當然亦有米飯啦!一般可選雞或魚,間中有羊,牛較少。
餐後途中所見
目的係去參觀皇家珠寶博物館,因為來去匆匆,落車後又要行去,只在車上影到博物館外觀咋!進博物館需經嚴格安檢,不能帶袋戴帽,更嚴禁帶相機及拍照;進入博物館似入個夾萬,裏面燈光昏暗,不過珠寶首飾多到令人咋舌!嚴禁影相下,反而專心欣賞目不暇及嘅珍品,以為可以上網再睇啦!點知九牛一毛都無呀!太可惜啦!
慕尼黑嘅消防局
之後,我地黎到市中心嘅塔基利廣場,附近有街市,都係本地人嘅日常生活。

TAJRISH地鐵站,由於係市中心,人流非常多。
厘座係塔基利清真寺,頗宏偉,入去Lu!
未入得住,一定要裝好身先,首先向佢地借件Chador,著好先入得,有朋友對穿Chador嘅心得,係在外加腰帶,咁就唔會流流甩,但伊朗禁忌多,且參觀短暫,我就無試啦!
未入得住,一定要裝好身先,首先向佢地借件Chador,著好先入得,有朋友對穿Chador嘅心得,係在外加腰帶,咁就唔會流流甩,但伊朗禁忌多,且參觀短暫,我就無試啦!
基本上唔可以帶帽,為免又要拎多樣,咪側側膊囉!因為天氣熱,為通風,我試過喺街先帶帽,後披頭巾,進廁所時被當地人禮貌地為我更正,叫我先披巾,後帶帽(當然係身體語言),不過,只要唔太違規,佢地對遊客都好友善同熱情嘅!
又係男女分開嘅,不過兩邊大致相約,因為伊朗女仕在沒男仕陪同下,盡量唔好影佢地,且祈禱廳最靚係上半部,都係將鏡頭向上好D。
伊朗嘅碎鏡舖砌真係令人驚嘆!
又係男女分開嘅,不過兩邊大致相約,因為伊朗女仕在沒男仕陪同下,盡量唔好影佢地,且祈禱廳最靚係上半部,都係將鏡頭向上好D。
伊朗嘅碎鏡舖砌真係令人驚嘆!
廣場嘅牌坊
水渠蓋
此刻,行程算係完滿結束,驅車往機場途中,難得一見,竟出現美國總統奧巴瑪肖像。
伊朗嘅公車,女仕都可以坐,不過必需坐後邊,即使有男伴亦然。
唔好睇伊朗女仕出街都著到黑沉沉,其實佢地嘅時裝及美容都大有市場,喺屋企佢地會著時裝,甚至在侶伴前穿著性感,佢地亦流行整容,喺街上見好多女仕鼻上貼膠布,就係整細個鼻。
熱情嘅伊朗人,就算旅巴經過,都會向遊客打招呼。
到機場已天黑,經多哈轉機,翌日安抵香港。
伊朗十天跟團遊D1-D3
伊朗十天跟團遊D4-D6