D4
設拉子Shiraz>帕薩爾高德古城Pasargadae>亞茲德Yazd>寂靜山天葬場Tower of Silence>亞茲德Yazd
早餐後從設拉子出發往帕薩爾高德古城,途經所見,街道較靜。
到達居魯士大帝(居魯士二世)陵墓
景區最矚目嘅當然係公元前六世紀嘅居魯士大帝陵墓,傳說亞歷山大帝曾派人進墓,裏面有一張金色床、一張放有飲水器皿嘅枱、一副金棺,當然唔少得珠寶裝飾啦!另外仲有銘文,但已失傳啦!
厘面係陵墓入口,但石門已失踨。
陵墓腳有雕刻,應該係近人傑作。
伊朗人對外國遊客好熱情,感覺佢地係無居心,純粹只要求握下手、合照或傾下你來處嘅話題等。
帕薩爾高德古城曾是阿契美尼德王朝居魯士大帝時期嘅首都,據講,古城建築風格混合左埃蘭、巴比倫、亞述同古埃及,現場雖有導覽地圖;
其他嘅只能睇到遺址大概,想睇多D,似乎要有待復修後啦!
到達居魯士大帝(居魯士二世)陵墓
景區最矚目嘅當然係公元前六世紀嘅居魯士大帝陵墓,傳說亞歷山大帝曾派人進墓,裏面有一張金色床、一張放有飲水器皿嘅枱、一副金棺,當然唔少得珠寶裝飾啦!另外仲有銘文,但已失傳啦!
厘面係陵墓入口,但石門已失踨。
陵墓腳有雕刻,應該係近人傑作。
伊朗人對外國遊客好熱情,感覺佢地係無居心,純粹只要求握下手、合照或傾下你來處嘅話題等。
帕薩爾高德古城曾是阿契美尼德王朝居魯士大帝時期嘅首都,據講,古城建築風格混合左埃蘭、巴比倫、亞述同古埃及,現場雖有導覽地圖;
其他嘅只能睇到遺址大概,想睇多D,似乎要有待復修後啦!
厘類對國民嘅政治宣傳,究其因果,發人深省,相信曾親訪伊朗嘅朋友,都會有感觸。
我地坐嘅旅巴頗舒適
往午餐途中所見,工作地方放午飯?好少見咁多女仕一齊。
午膳餐廳,無影相,大致都係魚/雞,羊較少,另外有碟沙律菜。
餐後驅車往亞茲德前市內所見
我地坐嘅旅巴頗舒適
往午餐途中所見,工作地方放午飯?好少見咁多女仕一齊。
午膳餐廳,無影相,大致都係魚/雞,羊較少,另外有碟沙律菜。
餐後驅車往亞茲德前市內所見
逗留左一陣,又驅車前行,從泥土睇黎,係片瘦田地。
沙漠中嘅小城,似乎有人居住。
厘片沙漠間中見地上有齊整線條痕跡,導遊話係等待生長嘅樹種,希望好快成林啦!
就算見有山丘及小草,環境仍是荒蕪。
厘個油站以原始方式加油,同時有換胎維修服務,我地順便落車休息。
頗神似嘅鷹岩
警崗
之後我地抵達祆教(拜火教)嘅寂靜山天葬場,現場左右兩座山頂建有寂靜塔(天葬台)。
傍晚嘅寂靜山
我地上去矮D果座
寂靜塔門好矮(厘座已經無門),要躬身進入,呈圓形,中間有個凹坑;祆教徒認為火葬會褻瀆火神,水葬會污染水,土葬亦污染泥土,天葬成自然葬禮;祆教與西藏嘅天葬相似,但唔會肢解屍體,任由禿鷹啄食;放屍體次序係男性最外圍,跟住係女性,最內圍係孩童,地形自外向內斜,屍水流向中間凹坑,祭師會將白骨堆到中間個坑度,由於做成環境污染,1970年伊朗政府始禁止天葬。
從塔頂俯瞰山下嘅古驛站
我地上嘅寂靜塔背面
兩個方形嘅係風塔
厘D古驛站係為參加葬禮嘅家屬提供住宿
天漸黑,走Lu!
酒店大堂及房間
晚餐係酒店自助餐
D4 完
沙漠中嘅小城,似乎有人居住。
厘片沙漠間中見地上有齊整線條痕跡,導遊話係等待生長嘅樹種,希望好快成林啦!
就算見有山丘及小草,環境仍是荒蕪。
厘個油站以原始方式加油,同時有換胎維修服務,我地順便落車休息。
頗神似嘅鷹岩
警崗
之後我地抵達祆教(拜火教)嘅寂靜山天葬場,現場左右兩座山頂建有寂靜塔(天葬台)。
傍晚嘅寂靜山
我地上去矮D果座
從塔頂俯瞰山下嘅古驛站
我地上嘅寂靜塔背面
兩個方形嘅係風塔
厘D古驛站係為參加葬禮嘅家屬提供住宿
天漸黑,走Lu!
酒店大堂及房間
晚餐係酒店自助餐
D4 完
D5
亞茲德Yazd>喬赫馬克清真寺Chakhmaq Mosque(外觀)>拜火廟Fire Temple>
納因Nain (星期五清真寺、納因古堡)>伊斯法罕Isfahan
亞茲德Yazd>喬赫馬克清真寺Chakhmaq Mosque(外觀)>拜火廟Fire Temple>
納因Nain (星期五清真寺、納因古堡)>伊斯法罕Isfahan
尋晚間房雖然一般,但庭園雅緻舒服,且玫瑰園非常漂亮。
趁早餐前出外行下,酒店入口喺條小街內,可眺望雪峰。
我地繼續行向大街,喺伊朗,我地係文盲,識英文嘅人唔多,主要用身體語言溝通。
我地見有座頗具規模嘅清真寺,問警衛可唔可以參觀啦!
佢好熱情表示歡迎,仲主動同我地合照添!(當然又用身體語言啦)
入寺前,警衛向我耍手,唔通厘座清真寺係男仕專利?原來佢帶我到個小空間借件Chador(帶左頭巾都唔入得),嚴格而言其實係塊好大嘅花布,可以遮蓋全身。
男女需分開進入,相片左邊係女仕入口,右邊屬男仕入口。
進入寺內,男女亦被分隔,互相睇唔到,原來男仕果邊多野睇D嘅。
禮拜堂
男仕果邊有座墓室
只見棺材被帶經文嘅布套住,四周仲有好多紙幣。
墓室嘅牆壁同天花都同細碎鏡片鑲嵌,閃閃生輝。
離開清真寺,返酒店食早餐後又向喬赫馬克清真寺出發Lu!
途中見巴士總站
沿途所見
亞茲德有風塔之城之稱,所以沿途見唔少厘類風塔。
我地黎到喬赫馬克清真寺前嘅廣場,厘度算係一個建築群,有唔少學生由老師帶領到訪清真寺。
唔知伊朗人係咪對所有外國遊客都咁熱情,但我地所到之處,完全感受到佢地好客熱情嘅一面,好多時係我地被邀合照。
喬赫馬克清真寺屬三層對稱壁龕型建築,始建於14世紀,18世紀修復。
廣場四周有唔少特色建築,包括風塔。
厘個拜火教嘅標誌叫法拉瓦哈Faravahar,係拜火教嘅守護神,到巴列維王朝更成為伊朗嘅國家標誌。佢嘅長鬚象徵智慧;三層翅膀分別代表善思、善言、善行;下身三層羽毛象徵惡思、惡言、惡行;左手戒環象徵人與神嘅契約與承諾;右手指向天,表示人生嘅方向;腰間圓環代表宇宙生生不息與靈魂循環不朽;左右兩條飾帶象徵人生中對事情嘅抉擇,如善惡、進退等。
回望拜火廟入口
裏面嘅建築物亦鑲有法拉瓦哈
燃點左超過1500年嘅聖火,裏面空間頗大,紅色米字窗花的係通房間嘅門。
拜火教始創人瑣羅亞斯德像
室內陳列有關拜火教嘅教義、祭禮、祭品、服飾。。。等。
離開拜火廟前往午餐,途中仍係沙漠區
沙漠中小鎮
途經駱駝商旅館遺址時,導遊仲停車俾我地影相添!
哈,仲有人喺區內步行,後面嘅駱駝群又顯得悠然自得。
午膳於納因嘅酒店餐廳
餐後參觀鄰近嘅星期五清真寺,行經古建築。
星期五清真寺外觀
此寺始建於九世紀,寺內可說係雕樑畫楝,範圍唔細。
見有石階落地庫
回望拜火廟入口
裏面嘅建築物亦鑲有法拉瓦哈
燃點左超過1500年嘅聖火,裏面空間頗大,紅色米字窗花的係通房間嘅門。
拜火教始創人瑣羅亞斯德像
室內陳列有關拜火教嘅教義、祭禮、祭品、服飾。。。等。
離開拜火廟前往午餐,途中仍係沙漠區
沙漠中小鎮
途經駱駝商旅館遺址時,導遊仲停車俾我地影相添!
哈,仲有人喺區內步行,後面嘅駱駝群又顯得悠然自得。
午膳於納因嘅酒店餐廳
餐後參觀鄰近嘅星期五清真寺,行經古建築。
星期五清真寺外觀
此寺始建於九世紀,寺內可說係雕樑畫楝,範圍唔細。
見有石階落地庫
可能因風沙大,天氣熱,風化速度快,好多建築都向地下發展。
可以睇到從前係個頗完善社區
夠鐘返去集合,離開前不忘影多兩張相,途經寺外拱廊。
我地折返中午食飯餐廳外上車
驅車前往有地球之半美譽嘅伊斯法罕(因擁有大量美麗建築),當然又經過沙漠區。
經過哈鳩橋,不過先入酒店,聽日先遊厘座橋。
住宿市中心酒店
房間景觀視野好好,可眺望伊斯法罕。
可以睇到從前係個頗完善社區
夠鐘返去集合,離開前不忘影多兩張相,途經寺外拱廊。
我地折返中午食飯餐廳外上車
驅車前往有地球之半美譽嘅伊斯法罕(因擁有大量美麗建築),當然又經過沙漠區。
經過哈鳩橋,不過先入酒店,聽日先遊厘座橋。
住宿市中心酒店
房間景觀視野好好,可眺望伊斯法罕。
D6
伊斯法罕Isfahan>旺克大教堂及博物館Vank Cathedral>四十柱宮殿Chehel Sotun Palace>哈鳩橋Khajoo Bridge>白鴿塔Pigeon Tower>三十三孔橋Siosepol Bridge
清晨早起,睇黎房內都可賞日出喎!
出外走走,附近有個公園,面積唔細。
連殘疾人仕都照顧到
以為無乜人,原來本地人仲早,已經擺好位,一家大小到齊。
好地道,茶具好講究,用炭火煲水沖茶,見爐上係好粗大嘅樹枝。
我地繼續行,當晨運啫!
公園內四處有人聚集,似親友聚會,女仕表現一D都唔拘緊;睇黎,伊朗人好重視親情,且懂得享受大自然,佢地有個共通點,必定有茶同糖。
佢地熱情地招呼我地飲茶,但時間關係,唯有婉拒,跟住堅持要我地試下佢地嘅糖,一片片,味道似冰糖,會放落茶度一齊飲。
返酒店食早餐後,出發到旺克大教堂及博物館,由阿美尼亞人始建於1606年,因為1915年土耳其對阿美尼亞人大屠殺後,唔少阿美尼亞人逃難至伊朗。
我地先進入廣場,水池上係阿美尼亞大主教Khachatour Kesaratsi銅像,佢亦係波斯同中東印刷業開創者。
四周有墓塚同紀念碑。
出外走走,附近有個公園,面積唔細。
以為無乜人,原來本地人仲早,已經擺好位,一家大小到齊。
好地道,茶具好講究,用炭火煲水沖茶,見爐上係好粗大嘅樹枝。
我地繼續行,當晨運啫!
公園內四處有人聚集,似親友聚會,女仕表現一D都唔拘緊;睇黎,伊朗人好重視親情,且懂得享受大自然,佢地有個共通點,必定有茶同糖。
佢地熱情地招呼我地飲茶,但時間關係,唯有婉拒,跟住堅持要我地試下佢地嘅糖,一片片,味道似冰糖,會放落茶度一齊飲。
我地先進入廣場,水池上係阿美尼亞大主教Khachatour Kesaratsi銅像,佢亦係波斯同中東印刷業開創者。
四周有墓塚同紀念碑。
全球最小嘅聖經只有7g重(有說可蘭經),仲有一條刻左字嘅頭髮,都需要顯微鏡先睇到。
16-18世紀嘅精美刺繡
1759年阿美尼亞牧師嘅祭禮帽,仲有當時嘅法器等。
博物館共兩層,從二樓俯瞰地面層。
二樓仲有好多精美瓷磚畫
跟團就係咁,上車又到四十柱宮入口。
四十柱宮旁係自然歷史博物館,似正在維修,庭園仲有恐龍像添!
四十柱宮係薩非王朝嘅皇家花園(1647年),水池盡頭就係四十柱宮,所謂四十柱,有D幽默又搞笑,實際宮柱只有廿條,連池內倒影就成四十柱啦!(哈!個水池咪唔拆得)
整座宮主要係木建築,當年應該色彩豐富,閣樓仲有好多小窗。
宮前高台仲有個小水池
環池四條柱腳刻有石獅
波斯人用鏡嘅技術可謂一絕
宮背面庭園及長形水池
從牆上壁畫,反映波斯人真係好鍾意飲茶。
亦有描繪戰爭畫面
從四十柱宮外望入口
水池幾乎係波斯嘅貴族建築不可缺嘅元素
四十柱宮多面睇
宮內文物
紀念品攤檔
途經見殯儀花牌
午膳餐廳
餐後參觀哈鳩橋(約1650年),1873年重修。
16-18世紀嘅精美刺繡
1759年阿美尼亞牧師嘅祭禮帽,仲有當時嘅法器等。
博物館共兩層,從二樓俯瞰地面層。
二樓仲有好多精美瓷磚畫
跟團就係咁,上車又到四十柱宮入口。
四十柱宮旁係自然歷史博物館,似正在維修,庭園仲有恐龍像添!
四十柱宮係薩非王朝嘅皇家花園(1647年),水池盡頭就係四十柱宮,所謂四十柱,有D幽默又搞笑,實際宮柱只有廿條,連池內倒影就成四十柱啦!(哈!個水池咪唔拆得)
整座宮主要係木建築,當年應該色彩豐富,閣樓仲有好多小窗。
宮前高台仲有個小水池
環池四條柱腳刻有石獅
波斯人用鏡嘅技術可謂一絕
宮背面庭園及長形水池
從牆上壁畫,反映波斯人真係好鍾意飲茶。
亦有描繪戰爭畫面
從四十柱宮外望入口
水池幾乎係波斯嘅貴族建築不可缺嘅元素
四十柱宮多面睇
宮內文物
紀念品攤檔
途經見殯儀花牌
午膳餐廳
餐後參觀哈鳩橋(約1650年),1873年重修。
哈鳩橋前嘅守護獸
哈鳩橋屬三層建築,共有24孔,中層兩旁築有步道,可以沿橋漫步。
底層拱廊內有好多空間,係民眾休息聚會嘅好地方。
各格石床足可訓四人,坐八人。
橋中段建有涼亭,阿拔斯二世就曾喺亭內欣賞風景;由於目前上游築水壩,河水被截,所以河床乾涸,可以落河床行走,到水壩完成,河水會恢復。
橋底可讓河水通過嘅孔道
橋嘅一側有石階,可供遊人坐著欣賞河景。
係咪好奇呢?全男班,佢地有D互相聊天,有D獨自企喺度,我試過,可能係D石較涼,背靠石牆幾舒服卦!
橋面供行人過橋用,不過左右有門通向兩側嘅拱廊。
哈鳩橋屬三層建築,共有24孔,中層兩旁築有步道,可以沿橋漫步。
底層拱廊內有好多空間,係民眾休息聚會嘅好地方。
橋中段建有涼亭,阿拔斯二世就曾喺亭內欣賞風景;由於目前上游築水壩,河水被截,所以河床乾涸,可以落河床行走,到水壩完成,河水會恢復。
橋底可讓河水通過嘅孔道
橋嘅一側有石階,可供遊人坐著欣賞河景。
係咪好奇呢?全男班,佢地有D互相聊天,有D獨自企喺度,我試過,可能係D石較涼,背靠石牆幾舒服卦!
橋面供行人過橋用,不過左右有門通向兩側嘅拱廊。
橋旁仲種左好靚嘅花。
之後去左參觀地毯廠,品質好靚,價錢當然。。。
導遊又帶我地到市中心嘅鴿塔,按紀念碑記載,此鴿塔建於十六、七世紀,鴿塔能提供鴿糞作製皮革用,亦可作肥料,目前伊朗尚存六十多座鴿塔,屬國家保護建築。
鴿孔偏細係防鷹之類大鳥進入,據講,裏面可以容納7000隻鳥定居。
為防禽流感,我地無進入塔內,唯有喺網上借相分享啦!謝謝! (網上照片)
幾分鐘車程之後,又到33孔橋(1602年),佢被譽為薩非王朝嘅代表作之一,由於截流,河床成龜裂狀態。
從外觀看,33孔橋嘅建築與哈鳩橋相似。
橋分兩層,上層兩側一樣有拱廊通過
所以下層拱廊設有石墩,在河水高漲時供人走其上,從石上痕跡看,一般水位不會淹過石床。
夏天喺度休息,應該頗清涼。
33孔橋旁係個公園
就算沿河嘅行人路,好大段都係休憩區,係漫步好地方。
伊朗人嘅結婚花車
晚膳餐廳入口
除自助餐外,基本上我地餐餐都係食厘D。
因為酒店位於市中心,晚餐後,我地離團再步行到33孔橋影夜景。
無水嘅33孔橋
另一邊因有積水,有些少倒影,好過無,照殺!
橋面及拱廊夜景
橋底夜景
D6 完
伊朗十天跟團遊D7-D10
伊朗十天跟團遊D1-D3
沒有留言:
張貼留言