2014年6月3日 星期二

伊朗十天跟團遊(D4-D6)

 D4

設拉子Shiraz>帕薩爾高德古城Pasargadae>亞茲德Yazd>寂靜山天葬場Tower of Silence>亞茲德Yazd


早餐後從設拉子出發往帕薩爾高德古城,途經所見,街道較靜。





到達居魯士大帝(居魯士二世)陵墓

景區最矚目嘅當然係公元前六世紀嘅居魯士大帝陵墓,傳說亞歷山大帝曾派人進墓,裏面有一張金色床、一張放有飲水器皿嘅枱、一副金棺,當然唔少得珠寶裝飾啦!另外仲有銘文,但已失傳啦!


厘面係陵墓入口,但石門已失踨。

陵墓腳有雕刻,應該係近人傑作。

伊朗人對外國遊客好熱情,感覺佢地係無居心,純粹只要求握下手、合照或傾下你來處嘅話題等。


帕薩爾高德古城曾是阿契美尼德王朝居魯士大帝時期嘅首都,據講,古城建築風格混合左埃蘭、巴比倫、亞述同古埃及,現場雖有導覽地圖;


其他嘅只能睇到遺址大概,想睇多D,似乎要有待復修後啦!





類似野生罌粟花

厘類對國民嘅政治宣傳,究其因果,發人深省,相信曾親訪伊朗嘅朋友,都會有感觸。

我地坐嘅旅巴頗舒適

往午餐途中所見,工作地方放午飯?好少見咁多女仕一齊。



午膳餐廳,無影相,大致都係魚/雞,羊較少,另外有碟沙律菜。

餐後驅車往亞茲德前市內所見



續往亞茲德,遠處可望雪山


古伊朗冰窖(外觀)

厘棵450年嘅柏樹,象徵幸福與智慧。

厘度係個較古老同原始嘅民居,導遊話可以隨便走走,但左穿右插嘅胡同,我地唔敢太深入,怕迷路。



佢地對遊客頗好奇




從佢地大門睇黎,門環無分男女,甚至無門環添!

逗留左一陣,又驅車前行,從泥土睇黎,係片瘦田地。

沙漠中嘅小城,似乎有人居住。


厘片沙漠間中見地上有齊整線條痕跡,導遊話係等待生長嘅樹種,希望好快成林啦!


就算見有山丘及小草,環境仍是荒蕪。





厘個油站以原始方式加油,同時有換胎維修服務,我地順便落車休息。

頗神似嘅鷹岩

警崗

之後我地抵達祆教(拜火教)嘅寂靜山天葬場,現場左右兩座山頂建有寂靜塔(天葬台)



傍晚嘅寂靜山


我地上去矮D果座

寂靜塔門好矮(厘座已經無門),要躬身進入,呈圓形,中間有個凹坑;祆教徒認為火葬會褻瀆火神,水葬會污染水,土葬亦污染泥土,天葬成自然葬禮;祆教與西藏嘅天葬相似,但唔會肢解屍體,任由禿鷹啄食;放屍體次序係男性最外圍,跟住係女性,最內圍係孩童,地形自外向內斜,屍水流向中間凹坑,祭師會將白骨堆到中間個坑度,由於做成環境污染,1970年伊朗政府始禁止天葬。


從塔頂俯瞰山下嘅古驛站


我地上嘅寂靜塔背面

兩個方形嘅係風塔



厘D古驛站係為參加葬禮嘅家屬提供住宿





天漸黑,走Lu

酒店大堂及房間




晚餐係酒店自助餐






D4 完






D5
亞茲德Yazd>喬赫馬克清真寺Chakhmaq Mosque(外觀)>拜火廟Fire Temple
納因Nain (星期五清真寺、納因古堡)>伊斯法罕Isfahan


尋晚間房雖然一般,但庭園雅緻舒服,且玫瑰園非常漂亮。







趁早餐前出外行下,酒店入口喺條小街內,可眺望雪峰。

我地繼續行向大街,喺伊朗,我地係文盲,識英文嘅人唔多,主要用身體語言溝通。


我地見有座頗具規模嘅清真寺,問警衛可唔可以參觀啦!

佢好熱情表示歡迎,仲主動同我地合照添!(當然又用身體語言啦)

入寺前,警衛向我耍手,唔通厘座清真寺係男仕專利?原來佢帶我到個小空間借件Chador(帶左頭巾都唔入得),嚴格而言其實係塊好大嘅花布,可以遮蓋全身。

男女需分開進入,相片左邊係女仕入口,右邊屬男仕入口。


進入寺內,男女亦被分隔,互相睇唔到,原來男仕果邊多野睇D嘅。
禮拜堂

男仕果邊有座墓室

只見棺材被帶經文嘅布套住,四周仲有好多紙幣。

墓室嘅牆壁同天花都同細碎鏡片鑲嵌,閃閃生輝。

離開清真寺,返酒店食早餐後又向喬赫馬克清真寺出發Lu
途中見巴士總站

沿途所見




亞茲德有風塔之城之稱,所以沿途見唔少厘類風塔。



我地黎到喬赫馬克清真寺前嘅廣場,厘度算係一個建築群,有唔少學生由老師帶領到訪清真寺。


唔知伊朗人係咪對所有外國遊客都咁熱情,但我地所到之處,完全感受到佢地好客熱情嘅一面,好多時係我地被邀合照。


喬赫馬克清真寺屬三層對稱壁龕型建築,始建於14世紀,18世紀修復。


廣場四周有唔少特色建築,包括風塔。



跟住,幾分鐘車程,就到拜火廟,沿途所見。




拜火教又稱瑣羅亞斯德教,係世界古老宗教之一,公元三、四世紀傳入中國,當時被稱為祆教;亞茲德拜火廟嘅聖火燃點左超過1500年,嚴格黎講,厘座拜火廟似拜火教博物館多D。

厘個拜火教嘅標誌叫法拉瓦哈Faravahar,係拜火教嘅守護神,到巴列維王朝更成為伊朗嘅國家標誌。佢嘅長鬚象徵智慧;三層翅膀分別代表善思、善言、善行;下身三層羽毛象徵惡思、惡言、惡行;左手戒環象徵人與神嘅契約與承諾;右手指向天,表示人生嘅方向;腰間圓環代表宇宙生生不息與靈魂循環不朽;左右兩條飾帶象徵人生中對事情嘅抉擇,如善惡、進退等。

回望拜火廟入口

裏面嘅建築物亦鑲有法拉瓦哈

燃點左超過1500年嘅聖火,裏面空間頗大,紅色米字窗花的係通房間嘅門。

拜火教始創人瑣羅亞斯德像

室內陳列有關拜火教嘅教義、祭禮、祭品、服飾。。。等。







離開拜火廟前往午餐,途中仍係沙漠區


沙漠中小鎮


途經駱駝商旅館遺址時,導遊仲停車俾我地影相添!

哈,仲有人喺區內步行,後面嘅駱駝群又顯得悠然自得。

午膳於納因嘅酒店餐廳






餐後參觀鄰近嘅星期五清真寺,行經古建築。


星期五清真寺外觀

此寺始建於九世紀,寺內可說係雕樑畫楝,範圍唔細。





見有石階落地庫


地庫好大




仲有個儲水庫

水庫上對正一天井

進入地庫有兩個出入口


另外仲有門通向地下室


納因係個三千年古城,古建築隨處可見,見仲有成廿分鐘先集合,行出清真寺對面,就有座納因古城正在復修中,可以進入參觀,當然唔錯過啦!

厘D風塔下面通常係個水池,用以降溫。

可能因風沙大,天氣熱,風化速度快,好多建築都向地下發展。


可以睇到從前係個頗完善社區



夠鐘返去集合,離開前不忘影多兩張相,途經寺外拱廊。


我地折返中午食飯餐廳外上車


驅車前往有地球之半美譽嘅伊斯法罕(因擁有大量美麗建築),當然又經過沙漠區。


經過哈鳩橋,不過先入酒店,聽日先遊厘座橋。


住宿市中心酒店


房間景觀視野好好,可眺望伊斯法罕。






步行到晚膳餐廳時,經過一漂亮建築。


巷內環境

餐廳入口


晚餐係自助形式,佈置頗精緻。




食飽周圍行下,可能係員工休息地方,地上放著水煙。

餐廳內庭園


厘度仲有個陽台,可俯瞰庭園。


房內賞伊斯法罕夜色









D5 完





D6

伊斯法罕Isfahan>旺克大教堂及博物館Vank Cathedral>四十柱宮殿Chehel Sotun Palace>哈鳩橋Khajoo Bridge>白鴿塔Pigeon Tower>三十三孔橋Siosepol Bridge



清晨早起,睇黎房內都可賞日出喎!



出外走走,附近有個公園,面積唔細。



連殘疾人仕都照顧到

以為無乜人,原來本地人仲早,已經擺好位,一家大小到齊。

好地道,茶具好講究,用炭火煲水沖茶,見爐上係好粗大嘅樹枝。

我地繼續行,當晨運啫!



公園內四處有人聚集,似親友聚會,女仕表現一D都唔拘緊;睇黎,伊朗人好重視親情,且懂得享受大自然,佢地有個共通點,必定有茶同糖。

佢地熱情地招呼我地飲茶,但時間關係,唯有婉拒,跟住堅持要我地試下佢地嘅糖,一片片,味道似冰糖,會放落茶度一齊飲。

返酒店食早餐後,出發到旺克大教堂及博物館,由阿美尼亞人始建於1606年,因為1915年土耳其對阿美尼亞人大屠殺後,唔少阿美尼亞人逃難至伊朗。



我地先進入廣場,水池上係阿美尼亞大主教Khachatour Kesaratsi銅像,佢亦係波斯同中東印刷業開創者。


四周有墓塚同紀念碑。







教堂好大,露天處有歷史圖片展覽,講述土耳其鄂圖曼對阿美尼亞滅絕嘅歷史。




大屠殺紀念碑


教堂入口,未入去已感到華麗設計。




教堂內壁上無絲毫空白處,聖經故事簡直目不暇給,據講,耗時15年。












教堂入口外嘅拱廊,同樣華麗,藝術價值不能忽視。





之後進入博物館部份

博物館入口門頂已有精品介紹

1841年英國製嘅印刷機

博物館展品豐富而珍貴,唔少精美嘅福音書,甚至手抄本。






1907年印度製嘅牧師祭禮服同帽

全球最小嘅聖經只有7g(有說可蘭經),仲有一條刻左字嘅頭髮,都需要顯微鏡先睇到。


16-18世紀嘅精美刺繡



1759年阿美尼亞牧師嘅祭禮帽,仲有當時嘅法器等。





博物館共兩層,從二樓俯瞰地面層。

二樓仲有好多精美瓷磚畫






跟團就係咁,上車又到四十柱宮入口。

四十柱宮旁係自然歷史博物館,似正在維修,庭園仲有恐龍像添!

四十柱宮係薩非王朝嘅皇家花園(1647),水池盡頭就係四十柱宮,所謂四十柱,有D幽默又搞笑,實際宮柱只有廿條,連池內倒影就成四十柱啦!(!個水池咪唔拆得)


整座宮主要係木建築,當年應該色彩豐富,閣樓仲有好多小窗。



宮前高台仲有個小水池


環池四條柱腳刻有石獅

波斯人用鏡嘅技術可謂一絕




宮背面庭園及長形水池

從牆上壁畫,反映波斯人真係好鍾意飲茶。






亦有描繪戰爭畫面


從四十柱宮外望入口

水池幾乎係波斯嘅貴族建築不可缺嘅元素

四十柱宮多面睇








宮內文物








紀念品攤檔

途經見殯儀花牌

午膳餐廳




餐後參觀哈鳩橋(1650)1873年重修。
哈鳩橋前嘅守護獸

哈鳩橋屬三層建築,共有24孔,中層兩旁築有步道,可以沿橋漫步。


底層拱廊內有好多空間,係民眾休息聚會嘅好地方。

各格石床足可訓四人,坐八人。

橋中段建有涼亭,阿拔斯二世就曾喺亭內欣賞風景;由於目前上游築水壩,河水被截,所以河床乾涸,可以落河床行走,到水壩完成,河水會恢復。


橋底可讓河水通過嘅孔道


橋嘅一側有石階,可供遊人坐著欣賞河景。


係咪好奇呢?全男班,佢地有D互相聊天,有D獨自企喺度,我試過,可能係D石較涼,背靠石牆幾舒服卦!

橋面供行人過橋用,不過左右有門通向兩側嘅拱廊。


拱廊亦係休憩賞景好地方



目前截流建水壩河床只係暫時乾涸,不過有時都會乾旱嘅。


橋旁仲種左好靚嘅花。



之後去左參觀地毯廠,品質好靚,價錢當然。。。


導遊又帶我地到市中心嘅鴿塔,按紀念碑記載,此鴿塔建於十六、七世紀,鴿塔能提供鴿糞作製皮革用,亦可作肥料,目前伊朗尚存六十多座鴿塔,屬國家保護建築。


鴿孔偏細係防鷹之類大鳥進入,據講,裏面可以容納7000隻鳥定居。


為防禽流感,我地無進入塔內,唯有喺網上借相分享啦!謝謝! (網上照片)



幾分鐘車程之後,又到33孔橋(1602),佢被譽為薩非王朝嘅代表作之一,由於截流,河床成龜裂狀態。

從外觀看,33孔橋嘅建築與哈鳩橋相似。

橋分兩層上層兩側一樣有拱廊通過



不過33孔橋底離河床較低,下層被河水淹浸機會較高。

厘D係較深嘅河道

所以下層拱廊設有石墩,在河水高漲時供人走其上從石上痕跡看,一般水位不會淹過石床

夏天喺度休息,應該頗清涼。

33孔橋旁係個公園


就算沿河嘅行人路,好大段都係休憩區,係漫步好地方。





伊朗人嘅結婚花車

晚膳餐廳入口

除自助餐外,基本上我地餐餐都係食厘D。

因為酒店位於市中心,晚餐後,我地離團再步行到33孔橋影夜景。

無水嘅33孔橋

另一邊因有積水,有些少倒影,好過無,照殺!



橋面及拱廊夜景


橋底夜景





D6 完


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