伊朗十天跟團遊 13-22/4/2014
D1
香港>多哈>設拉子(伊朗)
伊朗係個特別嘅國度,被西方世界喻為邪惡軸心,令她更顯神秘;我地只談旅遊,不管政治,其實伊朗人非常熱情好客,治安唔錯(私下有出去周圍行),遊客當然要遵守佢地嘅習俗同禁忌,相信到訪過嘅遊客,都喜歡伊朗人;個人會高度推薦到伊朗旅遊,睇下厘個另類國度。
飛機降落設拉子,女仕們紛紛披上頭巾,當然,衣著需密實,不能坦胸露臂同小腿,否則會被拒入境,為免麻煩,喺禁區最好唔好影相。
到步已夜深,入住酒店。
房間可欣賞設拉子夜景
D1 完
D2
設拉子Shiraz>莫克清真寺(粉紅清真寺)Nasir-ol-Molk Mosque>橙樹宮博物館Naranjestan Museum>阿蒂克清真寺Atigh Mosque>哈菲斯之墓Hafiz Tomb>賈汗納馬花園Jahan Nama Garden>設拉子
房間咁好嘅景觀,日景都唔嘥。
D2 完
今日嘅重頭景點係波斯波利斯古城,始建於公元前六世紀嘅阿契美尼德王朝,意思係《波斯人之城》,曾是波斯帝國首都,喺公元前331年被亞歷山大帝征服,焚毀所有木建築。
車先行經古蘭經門,但我地過門不停,直往古城。
途經所見
波斯波利斯古城入口及售票處
離遠已見屹立好多石柱
我地沿斜路拾級而上,似係城牆。
導覽圖及指示牌(哈!對住佢,我係文盲)
從城牆上俯瞰入口廣場,入場需過安檢。
首先經過萬國之門,每邊門柱刻有亞述守門神獸《拉瑪蘇》,佢有人頭、牛身同鷹翅,象徵智慧、力量同飛行能力,據講面容仿亞述王薩爾貢二世。
雖然萬國之門有透明膠板隔住,但有唔少刻字,原來係各國使節元首刻字留念 (其他人千祈咪學呀!分分鐘俾人拉架)。
除此,幾支柱頂仲立有呼瑪鳥/獅鷲(波斯神獸)
呼瑪鳥/獅鷲,佢係古波斯神獸,有鷹頭、翅同獅身,象徵尊貴同力量。
波斯人崇拜公牛,所以有唔少以公牛作柱頂飾,厘座雕塑較完整,頭上應仲有對尖角(斷左)。
應該係觀眾席,同時可作遊客休息處。
從觀眾席看萬國之門及主入通道
俯瞰古城一隅
古城好大,雖然自1930年開始發掘,1979年被列世遺,至今仍處廢墟狀態,不斷維修中。
我地先從高處參觀,俯瞰古城全貌。
山丘上有兩座王陵,我地先參觀阿爾塔薛西斯二世墓。
門框兩側刻有守衛人像
牆上滿是浮雕
一說:獅咬牛,象徵為善勝惡;另一說係獅推牛,象徵冬去春來。
仲有御林軍守衛
萬國使臣朝貢圖
波斯御林軍隊
古波斯楔形文字
萬國之門另一端係未完成之門,破牆上都有公牛雕塑。
山丘上係剛參觀過嘅阿爾塔薛西斯三世墓。
設拉子嘅行程頗集中,景點間都係十零分鐘車。
途經所見
落車後,仍要穿過街巷,行經商舖。
莫克清真寺入口及售票處
這是卡扎爾王朝時期花左12年建築,1888年落成,係伊朗最具特色清真寺之一,因牆磚偏粉紅色,所以坊間亦稱《粉紅清真寺》。
廣場上嘅水池
進入禮拜廳當然要除鞋啦!
落車後,仍要穿過街巷,行經商舖。
莫克清真寺入口及售票處
這是卡扎爾王朝時期花左12年建築,1888年落成,係伊朗最具特色清真寺之一,因牆磚偏粉紅色,所以坊間亦稱《粉紅清真寺》。
廣場上嘅水池

眼前一亮,驚嘆D瓷磚可以咁精緻漂亮,自然放多左相,咪鬧我煩喎!
厘度就係遊客打卡必到點,其實最佳拍攝時間在9-11點之間(彩窗影子較長),可惜我地跟團,只能依導遊安排,避開人潮啦!
雖然窗影短D,都慶幸係大晴天,萬一遇上陰天/雨天,咁就連窗影都無啦!喺光線嘅影響下,整個廳更顯粉紅啦!
禮拜廳由好多圓拱同柱組成,無論拱頂或牆上,都舖砌左精美嘅瓷磚圖案。
柱體都雕刻圖案
大堂雖較簡樸,無數拱頂仍好有睇頭。
廣場四周走廊在維修中
之後,步行到附近嘅橙樹宮博物館
橙樹宮門前兩旁牆上有雕塑
進入有一小空間(類似玄關),牆上有精美雕花圖案。
景區售票處
橙樹宮花園,可見由一水道加噴泉貫通;花圃打理得好靚,兩旁植滿橙樹,仲結有果實添!
主建築最吸睛嘅當然係鏡廳啦!
鏡廳前嘅文物
鏡廳前嘅牆壁,樓梯左右兩旁仲各有一守衛像。
走上鏡廳,近距離欣賞,天花嘅舖砌真係好精工。
就算牆上,鏡子配上精工舖砌,靚!
從鏡廳下望花園
太近,睇得唔夠全面,行前去,上二樓再欣賞。
我地企嘅位置,同對面二樓嘅大窗一樣,可以高角度欣賞鏡廳。
二樓首間似接待室,枱面有本遊客留言嘅簿。
二樓各個房間
文物展覽廳,展品唔算多,都唔錯。
走LU!
經過廊底,無論牆、柱,甚至地磚都經過精心設計。
經過水果市場,導遊停車俾我地買生果。
厘D唔知叫咩!導遊話要用鹽水浸先可以食,似橄欖。
厘D果肉非常紅,唔知味道如何?因為買左個西瓜,無再試其他。
前往午餐途中所見
喺午膳餐廳,雖然係室內,女仕仍需包頭巾。
餐後遊市集
之後,到阿蒂克清真寺,落車後,我地行經一個較破舊嘅社區。
仍可見當年嘅精美建築
阿蒂克清真寺係設拉子最古老嘅清真寺,始建於公元894年,現存嘅屬於薩非王朝(約15-17世紀)。
阿蒂克清真寺入口
厘度就係遊客打卡必到點,其實最佳拍攝時間在9-11點之間(彩窗影子較長),可惜我地跟團,只能依導遊安排,避開人潮啦!
雖然窗影短D,都慶幸係大晴天,萬一遇上陰天/雨天,咁就連窗影都無啦!喺光線嘅影響下,整個廳更顯粉紅啦!
禮拜廳由好多圓拱同柱組成,無論拱頂或牆上,都舖砌左精美嘅瓷磚圖案。
柱體都雕刻圖案
大堂雖較簡樸,無數拱頂仍好有睇頭。
廣場四周走廊在維修中
之後,步行到附近嘅橙樹宮博物館
橙樹宮門前兩旁牆上有雕塑
進入有一小空間(類似玄關),牆上有精美雕花圖案。
景區售票處
橙樹宮花園,可見由一水道加噴泉貫通;花圃打理得好靚,兩旁植滿橙樹,仲結有果實添!
主建築最吸睛嘅當然係鏡廳啦!
鏡廳前嘅文物
鏡廳前嘅牆壁,樓梯左右兩旁仲各有一守衛像。
走上鏡廳,近距離欣賞,天花嘅舖砌真係好精工。
就算牆上,鏡子配上精工舖砌,靚!
從鏡廳下望花園
太近,睇得唔夠全面,行前去,上二樓再欣賞。
我地企嘅位置,同對面二樓嘅大窗一樣,可以高角度欣賞鏡廳。
二樓首間似接待室,枱面有本遊客留言嘅簿。
二樓各個房間
文物展覽廳,展品唔算多,都唔錯。
走LU!
經過廊底,無論牆、柱,甚至地磚都經過精心設計。
經過水果市場,導遊停車俾我地買生果。
厘D唔知叫咩!導遊話要用鹽水浸先可以食,似橄欖。
厘D果肉非常紅,唔知味道如何?因為買左個西瓜,無再試其他。
前往午餐途中所見
喺午膳餐廳,雖然係室內,女仕仍需包頭巾。
餐後遊市集
之後,到阿蒂克清真寺,落車後,我地行經一個較破舊嘅社區。
仍可見當年嘅精美建築
阿蒂克清真寺係設拉子最古老嘅清真寺,始建於公元894年,現存嘅屬於薩非王朝(約15-17世紀)。
阿蒂克清真寺入口

清真寺處於維修中,所以內庭無遊客,清真寺範圍頗大。
伊朗隨處可見嘅政治人物宣傳牌
離開清真寺前往哈菲斯墓園,佢係墓,亦係花園;原址建築係1773年,目前所見係1935年由法國考古學家同建築師重建;哈菲斯生於1315年,係伊朗最偉大嘅詩人,幾乎每家都有佢嘅詩集。
伊朗隨處可見嘅政治人物宣傳牌
離開清真寺前往哈菲斯墓園,佢係墓,亦係花園;原址建築係1773年,目前所見係1935年由法國考古學家同建築師重建;哈菲斯生於1315年,係伊朗最偉大嘅詩人,幾乎每家都有佢嘅詩集。
墓園外圍
哈菲斯之墓葬於涼亭內
其他墓葬
墓園一角
除左露天墓葬,仲有室內墓葬。
跟住,到賈汗納馬花園,途經烤餅店,口 感有D似新疆嘅饟。
賈汗納馬花園,有說始建於七世紀,十二世紀重建,曾是國王居所,係設拉子最古老花園。
花園入口及花園簡介
伊朗哲學家嘅紀念碑
賈汗納馬博物館,內存書籍及文檔。
花園保養得好好,地上嘅磚畫清雅。
哈菲斯之墓葬於涼亭內
其他墓葬
墓園一角
除左露天墓葬,仲有室內墓葬。
跟住,到賈汗納馬花園,途經烤餅店,口 感有D似新疆嘅饟。
賈汗納馬花園,有說始建於七世紀,十二世紀重建,曾是國王居所,係設拉子最古老花園。
花園入口及花園簡介
伊朗哲學家嘅紀念碑
賈汗納馬博物館,內存書籍及文檔。
花園保養得好好,地上嘅磚畫清雅。
D2 完
D3
設拉子Shiraz>波斯波利斯古城Persepolis>羅斯塔姆皇陵崖刻Naghsh-E-Rostam>古蘭經城門Koran Gate>卡里姆汗堡Arg of Karim Khan>瓦基爾市集Vakil Bazaar&穆希爾市集Saray-e Moshir
設拉子Shiraz>波斯波利斯古城Persepolis>羅斯塔姆皇陵崖刻Naghsh-E-Rostam>古蘭經城門Koran Gate>卡里姆汗堡Arg of Karim Khan>瓦基爾市集Vakil Bazaar&穆希爾市集Saray-e Moshir
今日嘅重頭景點係波斯波利斯古城,始建於公元前六世紀嘅阿契美尼德王朝,意思係《波斯人之城》,曾是波斯帝國首都,喺公元前331年被亞歷山大帝征服,焚毀所有木建築。
車先行經古蘭經門,但我地過門不停,直往古城。
途經所見
波斯波利斯古城入口及售票處
離遠已見屹立好多石柱
我地沿斜路拾級而上,似係城牆。
導覽圖及指示牌(哈!對住佢,我係文盲)
從城牆上俯瞰入口廣場,入場需過安檢。
首先經過萬國之門,每邊門柱刻有亞述守門神獸《拉瑪蘇》,佢有人頭、牛身同鷹翅,象徵智慧、力量同飛行能力,據講面容仿亞述王薩爾貢二世。
雖然萬國之門有透明膠板隔住,但有唔少刻字,原來係各國使節元首刻字留念 (其他人千祈咪學呀!分分鐘俾人拉架)。
除此,幾支柱頂仲立有呼瑪鳥/獅鷲(波斯神獸)
呼瑪鳥/獅鷲,佢係古波斯神獸,有鷹頭、翅同獅身,象徵尊貴同力量。
波斯人崇拜公牛,所以有唔少以公牛作柱頂飾,厘座雕塑較完整,頭上應仲有對尖角(斷左)。
應該係觀眾席,同時可作遊客休息處。
從觀眾席看萬國之門及主入通道
俯瞰古城一隅
古城好大,雖然自1930年開始發掘,1979年被列世遺,至今仍處廢墟狀態,不斷維修中。
我地先從高處參觀,俯瞰古城全貌。
山丘上有兩座王陵,我地先參觀阿爾塔薛西斯二世墓。
門框兩側刻有守衛人像
牆上滿是浮雕
一說:獅咬牛,象徵為善勝惡;另一說係獅推牛,象徵冬去春來。
仲有御林軍守衛
萬國使臣朝貢圖
波斯御林軍隊
古波斯楔形文字
萬國之門另一端係未完成之門,破牆上都有公牛雕塑。
山丘上係剛參觀過嘅阿爾塔薛西斯三世墓。
有蓋展場旁邊,立有不少門框。
行近睇,發覺門壁刻滿人像,頂上坐著嘅估係阿爾塔薛西斯二世/三世墓。
多數門框亦有相似浮雕,且更清晰,裝飾圖案更精細。
地上佈滿圓柱座嘅係百柱廳,左邊山丘上係阿爾塔薛西斯二世墓。
右邊山丘上係阿爾塔薛西斯三世墓
再到阿爾塔薛西斯三世墓參觀,外觀與二世墓差不多。
從山上俯瞰古城
見有座紅色多柱有蓋建築,以為係室內展廳嘅入口。
原來係另一露天展場~大流士宮殿。
估計遺蹟接近原來面目,破爛嚴重,可想而知修復有多困難。
一出去就見座公牛柱頂飾
行近睇,發覺門壁刻滿人像,頂上坐著嘅估係阿爾塔薛西斯二世/三世墓。
多數門框亦有相似浮雕,且更清晰,裝飾圖案更精細。
地上佈滿圓柱座嘅係百柱廳,左邊山丘上係阿爾塔薛西斯二世墓。
右邊山丘上係阿爾塔薛西斯三世墓
再到阿爾塔薛西斯三世墓參觀,外觀與二世墓差不多。
從山上俯瞰古城
見有座紅色多柱有蓋建築,以為係室內展廳嘅入口。

一出去就見座公牛柱頂飾

左一係薛西斯一世,屬一室三墳。
左二係大流士一世,屬一室三墳。
左三係阿爾塔薛西斯一世,屬三室九墳。阿爾塔薛西斯一世陵嘅左下浮雕,描繪薩珊皇沙普爾一世接受羅耿君主瓦里安下跪投降。
最右嘅坐東向西,係大流士二世,屬二室六墳。
墓口門頂浮雕幾乎全部一樣,上方中央立有古波斯智慧之神阿胡拉‧馬茲達(拜火教最高神祇) ,國王手拿弓箭象徵權力仍在。
據說,厘度係未完成嘅陵墓,估計可能係只在位兩年嘅阿爾塔薛西斯三世或末代國王大流士三世。
喺陵墓前有座低於地面嘅方形建築,據講係拜火神殿。
其實喺四座陵嘅左邊遠處,仲有個古水池(已經無水),係當時俾馬飲水嘅;另外仲有些少壁畫 ,都係描繪有關國王嘅活動。
走Lu!
之後,我地返回設拉子方向,途經不少田野。
今早經古蘭經門而不停,而家落車遊覽。
左二係大流士一世,屬一室三墳。
左三係阿爾塔薛西斯一世,屬三室九墳。阿爾塔薛西斯一世陵嘅左下浮雕,描繪薩珊皇沙普爾一世接受羅耿君主瓦里安下跪投降。
最右嘅坐東向西,係大流士二世,屬二室六墳。
墓口門頂浮雕幾乎全部一樣,上方中央立有古波斯智慧之神阿胡拉‧馬茲達(拜火教最高神祇) ,國王手拿弓箭象徵權力仍在。
據說,厘度係未完成嘅陵墓,估計可能係只在位兩年嘅阿爾塔薛西斯三世或末代國王大流士三世。
喺陵墓前有座低於地面嘅方形建築,據講係拜火神殿。
其實喺四座陵嘅左邊遠處,仲有個古水池(已經無水),係當時俾馬飲水嘅;另外仲有些少壁畫 ,都係描繪有關國王嘅活動。
走Lu!
之後,我地返回設拉子方向,途經不少田野。
今早經古蘭經門而不停,而家落車遊覽。
古蘭經門而家係公園嘅一部份,整組設計延山腳而建。
跟住到附近嘅卡里姆汗堡,雖然只係外觀,且城堡唔算好大,但四角敵樓精緻漂亮。
城堡入口頂有有趣瓷磚畫
堡前公園仲有民族服裝紙板像供遊客拍照
閒來仲可以捉番兩盤棋添!
之後驅車到瓦基爾巴扎
跟住到附近嘅卡里姆汗堡,雖然只係外觀,且城堡唔算好大,但四角敵樓精緻漂亮。
城堡入口頂有有趣瓷磚畫
堡前公園仲有民族服裝紙板像供遊客拍照
閒來仲可以捉番兩盤棋添!
之後驅車到瓦基爾巴扎
瓦基爾巴扎係設拉子市中心主要市集,始建於11世紀。
主要銷售對像係本地人,以日用品為主。
部份店舖關閉
伊朗人嘅大門好有特色,門環使用上有男女分別,男仕用嘅係1字形。
女仕要用0形,因應敲門聲響不同,屋內主人決定是男/女作應門。
接住,導遊又帶我地到穆希爾市集(兩巴扎幾乎連接),係個250年嘅古老巴扎,
厘度買紀念品較多
行行下,見旁邊有座停辦左嘅學校,且大開中門,於是入去睇下囉!嘩!大堂建築可以媲美清真寺啦!
又入番去市集
市集內,仲有好似商場嘅店舖,從衣飾到玩具都有。
主要銷售對像係本地人,以日用品為主。
部份店舖關閉
伊朗人嘅大門好有特色,門環使用上有男女分別,男仕用嘅係1字形。
女仕要用0形,因應敲門聲響不同,屋內主人決定是男/女作應門。
接住,導遊又帶我地到穆希爾市集(兩巴扎幾乎連接),係個250年嘅古老巴扎,
厘度買紀念品較多
行行下,見旁邊有座停辦左嘅學校,且大開中門,於是入去睇下囉!嘩!大堂建築可以媲美清真寺啦!
又入番去市集
市集內,仲有好似商場嘅店舖,從衣飾到玩具都有。
伊朗十天跟團遊D4-D6
伊朗十天跟團遊D7-D10
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